De 9 beste verslavingsfilms

Sommige films zijn beter te verteren onder het genot van de felle, warme lentezon. Lef zet de negen beste verslavingsfilms voor je op een rijtje.

1. Requiem for a dream

Het fantasievolle bestaan van vier verslaafden verandert snel in een onomkeerbare nachtmerrie met een constante hunkering naar heroïne, cocaïne en dieetpillen. Requiem betekent rust of dodenmis in het Latijn. Deze film toont de afhankelijkheid van drugs op een realistische manier. Niet echt de gemiddelde feelgood film dus. Meer een serieuze vertelling over de wanhoop, desillusie en onmacht van een verslaving met een soundtrack waar je U tegen zegt. 

2. Things we lost in the fire

Door het plotselinge overlijden van Brain zijn Audrey en Jerry, gespeeld door Halle Barre en Benicio del Toro, ineens op elkaar aangewezen. De een heeft net haar man verloren en staat er zo goed als alleen voor. De ander verliest een jeugdvriend en is verslaafd aan heroïne. Tijdens dit dubbele rouwproces helpt zij hem met afkicken richting een gezond herstel. Hij ondersteunt haar en haar kinderen met het verlies van de man des huizes.

3. Basketball Diaries

Wat begint met ‘onschuldig’ drugsgeëxperimenteer, brengt Jim (gespeeld door Leonardo DiCaprio) langzaam maar zeker naar de rand van de afgrond. Om zijn heroïneverslaving in stand te houden keert hij zijn ouderlijk huis de rug toe. Hij verwaarloost zichzelf, leeft op straat, steelt en verkoopt zijn lichaam, totdat hij een oude vriend tegenkomt.

4. Drugstore Cowboy

Bob, gespeeld door een jonge Matt Dillon, overvalt apotheken om zichzelf en zijn crew van drugs te voorzien. Zijn leven is getekend door wanhoop, het blindelings vertrouwen binnen zijn vriendengroep en verdovende middelen. Wanneer iemand van zijn crew komt te overlijden door een overdosis, besluit Bob zijn leven anders in te gaan richten.

5. Trainspotting

Misschien wel de meest beruchte verslavingsfilm van de jaren negentig, maar dan wel met een cynische knipoog. De Schotse Renton wil eigenlijk een normaal leven met een normale baan en alles wat daarbij hoort. Alleen blijkt de zucht naar drugs en invloed van zijn vrienden vooralsnog te groot om deze stap te zetten. Renton lijkt toch vastberaden om door te zetten en voorgoed afscheid te nemen van zijn actieve verslaving.

6. When a man loves a woman

Schooldecaan Alice Green (Meg Ryan) komt door haar excessieve drinken in het ziekenhuis terecht. Samen met manlief Michael (Andy Garcia) besluit ze dat een behandeling in een verslavingskliniek noodzakelijk is. Eenmaal terug in de gezinssferen is Alice mondiger, onafhankelijker en doet ze alles om de band met haar kinderen te herstellen. Michael zoekt naar zijn nieuwe rol in het gezin, wat allemaal andere moeilijkheden met zich meebrengt.

7. Submarino

Twee jonge broers verzorgen hun babybroertje tijdens de alcoholverslaving van hun moeder. De verantwoordelijkheid blijkt te groot en de kleine baby overlijdt. Pas jaren later lopen de twee broers elkaar weer tegen het lijf. Is het ze in de tussentijd gelukt met de biologische blauwdruk van verslaving om te gaan?

8. 28 days

Na een auto-ongeluk kan Gwen (Sandra Bullock) kiezen: de bak in of een behandeling van haar alcoholverslaving in een kliniek. Die keuze is snel gemaakt, al blijkt Gwen erg passief en terughoudend tijdens het begin van haar behandeling. Uiteindelijk beseft ze dat er geen uitweg meer is, ze zal zelf de eerste stap naar herstel moeten gaan zetten.    

9. Leaving Las Vegas

Ben verbrandt al zijn persoonlijke herinneringen van een leven in Hollywood en verhuisd naar Las Vegas. Zonder plan van aanpak, maar met alcohol als rode draad van zijn beslissingen. Hij drinkt zich bijna dood, maar ontmoet op de valreep een prostituee waar hij een persoonlijke band mee ontwikkelt. Ze besluiten samen te gaan wonen en nemen zich voor, terwijl de liefde tussen de twee opbloeit, elkaar zo veel mogelijk vrij te laten in de verdere invulling van hun leven.  

 

 

 

Reageer reacties (4)

Gerrit(15. april 2015)

My name is Bill W. Mis ik toch wel heeeeel erg in het rijtje ....

Marc(15. april 2015)

The Lost Weekend is een oudje, maar erg goed. 

Matthias T(16. april 2015)

'Candy' met Heath Ledger is ook ontzettend goed!

Jeroen(18. april 2015)

Ik mis de film 'RAY' uit 2004, een hele mooie verfilming van het leven van Ray Charles.

LEES MEER...