De gevaren van alcohol op latere leeftijd

Verslaving op oudere leeftijd, komt vaker voor dan je denkt. En er is een naam voor: de zogenaamde 'late-onset alcoholisten'.

'Late-onset alcoholisten zijn mensen die nooit een probleem hadden, en gewoon konden drinken. Maar dan verandert er iets ingrijpends, en dan gaat het mis', vertelt Brenda Iliff van de Hazelden Betty Ford Foundation.
Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die altijd al wel overmatig dronken, maar de werkplicht altijd nog als een soort tegenkracht hadden. Als dat na het pensioen wegvalt, kan het gebruik zodanig uit de hand lopen dat drinken de belangrijkste dagbesteding wordt. Andere triggers zijn bijvoorbeeld een partneroverlijden, wat op oudere leeftijd nu eenmaal vaker voorkomt, of het besef dat fysieke beperkingen een rol beginnen te spelen.

Daarnaast gaat het lichaam ook met pensioen; de lever en nieren zijn minder goed in staat om alcohol in het lichaam af te breken, waardoor drank ook meer schade aanricht.

Wil je meer weten over verslaving bij ouderen? Nog even geduld, op 9 oktober ligt ons betreffende themanummer in de winkels!

Reageer reacties (0)
LEES MEER...