Het Trimbos publiceert elke twee jaar de cijfers van het drugsgebruik onder volwassenen in Nederland in de Nationale Drug Monitor. Met deze resultaten wordt vervolgens het beleid over drugsgebruik in Nederland bepaald. Het volgende viel op.

 • Cannabis: een op de vijf is een riskant gebruiker
  19% van de gebruikers voldoen aan de criteria voor riskant gebruik. Het aantal mensen dat cannabis gebruikt, is de afgelopen jaren gelijk gebleven. Van hen neemt 3.5 procent cannabis voor medicinale doeleinden, maar in negen van de tien gevallen is dat zonder doktersrecept.
 • Ketaminegebruik is toegenomen onder de 25-29 jarigen
  Vooral onder hoogopgeleide mannen in deze leeftijdscategorie is de stijging zichtbaar. Dit steeg in deze groep van 0,6 procent naar 0,9 procent. Omgerekend is dat een stijging van 50 duizend nieuwe gebruikers. Ketamine is al een paar jaar populairder aan het worden. Dit is terug te zien in het aantal gezondheidsincidenten door gebruik van Ketamine op feestjes.
 • Daling gebruik lachgas onder volwassenen
  In 2020 had 2,1% van de bevolking van 18 jaar en ouder in het afgelopen jaar lachgas gebruikt. In 2019 was dat 3,2 procent en dat staat gelijk aan een daling van 140 duizend gebruikers. Mogelijk zijn de coronamaatregelen een oorzaak voor deze daling.
 • Ecstasygebruik gelijk gebleven
  In 2019 had 3,4 procent van de volwassenen ecstasy gebruikt. Dit was een opvallende stijging vergeleken met meetjaren ervoor. Dit waren vooral mannen, jongvolwassen en hoogopgeleiden. Deze stijging zagen ze niet in 2020. Waarschijnlijk speelt corona ook hier een rol, omdat hierdoor festivals niet doorgingen en uitgaan (tijdelijk) onmogelijk was.
 • Cocaïnegebruik landelijk gelijk, met hier en daar plaatselijke toenames
  Landelijk is het cocaïnegebruik onder Nederlanders sinds 2016 ongeveer gelijk. In 2020 hadden zo’n 230 duizend (1,6 procent) volwassenen in het afgelopen jaar cocaïne gebruikt. Dit zijn voornamelijk mannen, jongvolwassenen en hoogopgeleiden en zij doen dit voornamelijk in het weekend. Rioolwateranalyses en lokale onderzoeken onder mensen die uitgaan in grote steden suggereerden een toename in cocaïnegebruik. Aangezien deze cijfers niet landelijk terug te zien zijn, lijkt het om stijgingen in specifieke groepen te gaan.

 

Reageer reacties (2)

BOGqxRsHkJMvVuY(10. februari 2022)

gZFeEDRrdmCwHnj

tvUTwnJL(10. februari 2022)

mMxFabRLrzAY

LEES MEER...