‘De nieuwe Schijf van Vijf wordt beter, maar máákt ons niet beter’

Hoewel de nieuwe Schijf van Vijf steeds beter wordt, wordt het basale probleem (een koolhydraatrijk en vetarm voedingspatroon) nog steeds niet aangepakt, stelt arts en schrijver van het boek 'Hoe word je 100' William Cortvriendt.

De nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is gepresenteerd. Weinig verrassingen zijn doorgevoerd, het meeste wisten we al door het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.
Meer noten, meer peulvruchten, minder vlees en meer plantaardig en minder bewerkte voeding.
Daarnaast drink je beter geen alcohol, of maximaal één glas per dag, zo stelde de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum nam dat advies ook over.

William Cortvriendt, arts en schrijver van de boeken ‘Hoe word je 100’ en ‘Maak je niet dik’ reageert op de nieuwe richtlijnen. ‘Eerst moeten we terug naar een historisch perspectief. De Nederlandse overheid is er na de oorlog heel goed in geslaagd betaalbare voeding zeker te stellen en bovendien bacteriële voedselvergiftigingen uit te bannen. We worden vrijwel niet meer ziek van bijvoorbeeld salmonella. Alleen is ons voedingspatroon heel snel geëvolueerd naar een koolhydraatrijk en vetarm dieet.’

Hij legt uit dat koolhydraten erg goedkoop zijn geworden, dat het telen van koolhydraatrijke producten de landbouw een bepaalde zekerheid heeft gegeven, én dat we het óók nog eens tot 2020 in de kast kunnen bewaren. Daarnaast kan het overal in verwerkt worden, in sauzen, maar ook allerlei kant en klaar producten.
Ideaal dus, zou je zeggen. ‘Voor veel toepassingen wel ja, maar niet voor ons lichaam’, stelt Cortvriendt. ‘De Schijf van Vijf is onbedoeld verworden tot een pakket voedingsmiddelen dat ons aantoonbaar ziek maakt. Daar zijn redenen voor: als iedereen gezond zou eten met vooral vers vlees, verse groenten, vers fruit, en dan ook nog allemaal van de scharrelvariant, zouden we voor de landbouw drie aardbollen nodig hebben.’ Cortvriendt legt uit waarom scharrelvlees altijd gezonder is dan industrieel vlees. ‘In industrieel vlees komen meer omega 6 vetzuren voor en minder omega 3. De verschuiving in die verhouding zorgt voor volksziekten als hartaanvallen, kanker en diabetes.’

Toch is de Schijf op bepaalde punten verbeterd, vindt Cortvriendt. Zo maakte het volgens het Voedingscentrum eerst niet uit in welke vorm je groenten of fruit binnenkreeg, als je het maar binnen kreeg. ‘Nu pleiten ze er wel voor dat je fruitsapjes, vers geperst of niet, beter kunt laten staan en fruit het best gewoon onbewerkt eet.’ Het gaat geleidelijk aan dus de goede kant op met de Schijf van Vijf, vat Cortvriendt samen. De twee basale problemen worden echter niet aangepakt. Naast de overmaat van koolhydraten bevat onze voeding juist te weinig natuurlijke vetten. ‘Vet zou een dikmaker zijn, dat wordt letterlijk gezegd. Feit is echter dat we pas echt dik zijn geworden, sinds in 1977 werd gezegd dat vet zoveel mogelijk uit ons dieet geschrapt zou moeten worden. We moeten juist meer gezonde vetten en minder koolhydraten eten voor een gezond eetpatroon.'

 

Reageer reacties (2)

Voedingscentrum(23. maart 2016)

Beste redactie,

Jammer dat er voor dit artikel geen hoor- en wederhoor is gepleegd, want veel van Cortvriendts zorgen hadden we kunnen wegnemen. Het voedingsadvies van de Gezondheidsraad en dus ook dat van ons is juist bedoeld om de tien meest voorkomende ziekten in Nederland aan te pakken en diens risicofactoren. Hiervoor is een uitvoerige wetenschappelijke analyse gemaakt. 

De Schijf van Vijf helpt je minder dierlijk en meer plantaardig te eten en zo de milieudruk van je menu te verlagen. Het is daardoor niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de aarde, mensen en dieren om je heen, en komende generaties.

Cortvriendt had de kans om zich te mengen in de ontwikkeling van de Schijf van Vijf. De Gezondheidraad heeft open adviesrondes gehad en ook wij raadplegen vele externe experts van verschillende universiteiten. 

Hopelijk krijgen we de volgende keer de kans om ook onze kant van het verhaal te vertellen. Voor nu nodig ik iedereen uit om een kijkje te nemen op onze site, hier vertellen we het hele verhaal.

Groeten Chantal, redactie Voedingscentrum

Serge(07. april 2016)

 

Voor ons Personal Trainers zijn dieetboeken en dieet adviezen van artsen het ergste.

Ze hebben geen verstand van voeding (ze hebben immers medicijnen en niet voeding gestudeerd) maar zijn voor Jannie uit Assen wel een autoriteit. 

Ook de onzin en halve waarheden die deze man uitkraamt zorgen weer voor een hoop vragen en onduidelijkheid. 

LEES MEER...