De weg van alcohol naar cocaïne

Langdurig alcoholgebruik maakt je kwetsbaarder voor een cocaïneverslaving. Het middel breekt twee eiwitten die het beloningssysteem afremmen, af. Dit blijkt uit onderzoek van Columbia University Medical Centre.

In het onderzoek zijn twee groepen ratten gebruikt. De ene groep kreeg tien dagen lang alcohol, de andere groep dronk alleen water. Na tien dagen kregen beide groepen toegang tot cocaïne. Deze konden ze zelf toedienen door aan een hendel te trekken.

Wat blijkt? De ratten die alleen water kregen, haalden de hendel achttien keer over, terwijl de ‘alcoholratten’ dit 58 keer deden. De laatste groep was vastberaden om cocaïne te vinden en werd woedend toen de onderzoekers de toevoer van het middel stopten. Een kleine elektrische schok, bij het vrijkomen van het middel, hield de ratten hierbij niet tegen.

Wetenschappers willen met het onderzoek de zogenaamde gateway drug-hypothese testen. Deze veronderstelt dat het gebruik van een relatief mild middel tot gebruik van een sterker middel leidt. In het geval van de ratten was dat alcohol en is de afbraak van de HDAC4 en HDAC5-eiwitten in het brein de oorzaak. Nicotine en marihuana zijn ook gateway drugs. Het is niet duidelijk of ze hetzelfde effect op het brein hebben.

Datum: 02-11-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...