Drastische maatregelen tegen tabaksverslaving

Sigaretten moeten duurder worden en het aantal verkooppunten van rookwaren moet omlaag, vindt een Kamermeerderheid. PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie en SGP zijn voorstanders van het plan en hebben samen 87 zetels in de huidige Tweede Kamer. De VVD en 50Plus zijn tegen het plan.

Woordvoerders van de betrokken partijen lieten dit bij het ‘Nationale zorgdebat’ van afgelopen zaterdag weten. Ook waren hier een paar honderd artsen en zorgverleners aanwezig om te praten over de prioriteiten in de zorg. Volgens PvdA-minister en ex-roker Jeroen Dijsselbloem moeten er drastische maatregelen komen: 'Rookwaren moeten echt weggedrukt worden uit onze samenleving, de schade is te groot. Het had sterker in ons verkiezingsprogramma mogen staan, maar ik ben hier radicaal in: de accijns moet omhoog, pakjes moeten uit het zicht en het aantal verkooppunten moet omlaag. Wat mij betreft gaan we de beuk erin gooien.' Of de plannen doorgaan, hangt af van het aantal zetels dat de voorstanders bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart weten binnen te halen.

Vrije keus
De VVD en 50Plus vinden dat roken een ‘vrije keus’ is. CDA-Kamerlid Hanke Bruins wijst op de 22 procent zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap door blijven roken terwijl dit schadelijk is voor het ongeboren kind. 'Dat is geen vrije keuze meer, maar een verslaving waar we wat aan moeten doen.' Jesse Klaver, GroenLinks-leider, vindt dat  we ‘geen enkele maatregel moeten schuwen om te zorgen dat mensen stoppen met roken'.

Het volk
Uit een peiling van Maurice de Hond, die zaterdag bekend werd gemaakt, blijkt dat 63 procent van de Nederlanders het eens is met het plan. Zij vinden dat de overheid  inderdaad de prijs van tabak fors moet verhogen en het aantal verkooppunten moet beperken.

23/01/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...