‘Drie procent van Nederlanders last van eetbuistoornis’

Op woensdag 6 mei is het weer anti-dieetdag. Een dag waarop gestreden wordt tegen de strenge diëten die in onze samenleving spelen.

Mensen worden opgeroepen om niet aan de lijn te doen of om op de weegschaal te gaan staan. Mensen moeten vooral lekker en gezond eten en plezier hebben in bewegen.

Momenteel heeft drie procent van de Nederlanders last van een eetbuistoornis. Dit is een ziekte waarbij je in een korte tijd een grote hoeveelheid voedsel tot je neemt. Volgens de DSM5 kun je er niet mee stoppen en proef je niet wat je eet. Je komt hierdoor in een soort van roes, wat verschillende gevolgen heeft voor je lichaam. Niet alleen vrouwen kunnen hier last van hebben. Mannen zijn zich ook meer bewust van hoe ze eruit zien en wat voor gevolgen dat heeft.

Komende woensdag staat in het teken van je lichaam. Mensen kunnen beseffen dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet en dat je dus niet aan het ideale plaatje van de samenleving dient te voldoen. De dag staat in het teken om vooral niet te lijnen en te ervaren dat er dan niet veel gebeurt. Hiermee wordt bedoeld dat je eetgedrag een obsessie voor je kan worden. Wat weer kan leiden tot hetzelfde gedrag.

Eetbuistoornis heet in het Engels: Binge Eating Disorder (BED). Dit heeft veel weg van het bingedrinkgedrag dat onder jongeren een grote rol speelt. Tijdens zo’n episode drinken jongeren binnen een uur zes drankjes met alcohol wat eenzelfde soort roes teweegbrengt als snel eetgedrag.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...