Dronken ouderen grote zorg voor spoedeisende hulp-artsen

Meer dan de helft van artsen op de spoedeisende hulp krijgt bezoeken van ouderen die ‘stomdronken’ zijn. Dit blijkt uit een enquête van Omroep Max en de Nederlandse Vereniging van Spoed Eisende Hulp Artsen (VSEH) onder spoedeisende hulp-artsen.

Zeker 90 procent van de spoedeisende hulp-artsen zegt dat hij of zij te maken krijgt met ouderen die onder invloed zijn van alcohol. Bijna twee derde merkt op dat ouderen ondervoed raken en 75 procent ziet dat ouderen onder invloed een botbreuk oplopen. Geriater Yvonne Schoon zegt dat zo’n breuk dramatische gevolgen kan hebben: ‘We zien dat een derde van de patiënten met een botbreuk na een opname niet meer zelfstandig boodschappen kan doen.’ Naast dat de oudere minder mobiel is, zijn er ook risico’s op trombose of een embolie. Bij een heupbreuk is zelfs een op de zes vrouwen en een op de vier mannen binnen een jaar na de operatie overleden.

Een derde van de artsen maakt zich zorgen om het toenemend aantal dronken ouderen. Ook merken zij dat er een taboe ligt op het bespreken van alcohol. Toch laten de artsen zich niet door dat taboe beperken. Bijna 90 procent heeft er geen moeite mee om het alcoholgebruik te bespreken. Op de stelling ‘alcoholgebruik een privézaak van de oudere’ zegt 98,7 procent het niet eens te zijn.

Ties Eikendal van de VSEH schrikt van het hoge aantal collega’s dat deze problemen herkent. Volgens Eikendal moet er meer aandacht komen voor alcoholgebruik onder ouderen: 'Er is veel aandacht voor alcohol-gerelateerde problematiek, met name onder jongeren. Ik denk dat ouderen hierin onderbelicht zijn.'

Het item van Omroep Max is te zien op Uitzending Gemist.

Datum: 16/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...