Drug 4-FA verboden na hersenbloedingen

De populaire drug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. Voor de zomer stond de drug nog bekend als ‘xtc-light’ , omdat het minder intens en juist controleerbaarder dan xtc zou zijn. Afgelopen september verdween toch het onschuldige eraan – de drug zou bij sommigen hebben geleid tot hersenbloedingen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS), en minister Ard van der Steur (VenJ) schreven op 8 december aan de Tweede Kamer dat deze drug kan leiden tot ernstige hoofdpijnen, schade aan de hart- en bloedvaten, en in de ergste gevallen tot een hersenbloeding.
Met het verbod wordt 4-FA op Lijst I (harddrugs) van de Opiumwet geplaatst. Hiermee wordt de productie, handel en verkoop ervan verboden. Het gebruik van de drug is vooral populair, en makkelijk te verkrijgen in het uitgaansleven, zo constateert de commissie. ‘Een zorgelijk signaal’, zoals staatssecretaris Van Rijn het noemt. ‘Ik maak me grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die vaak uitgaan. Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe’.

Margriet van Laar, van het Trimbos Instituut en voorzitter van commissie Risico Beoordeling Nieuwe Drugs, vertelt dat 4-FA na een paar ernstige gevallen goed onderzocht moest worden. De drug is nog niet lang op de markt en dus is er niet zoveel over duidelijk als bij xtc. ‘De eerste monstertjes van 4-FA waren er in 2007, maar pas sinds een paar jaar merken wij dat er steeds meer mensen deze drug komen laten testen bij ons. Dit is waarschijnlijk omdat deze drug lichter is dan xtc en een gebruiker zichzelf hierdoor beter in de hand kan hebben.’
Afgelopen zomer kwamen er echter meldingen van ernstige gevallen waarbij mensen een hersenbloeding hadden gekregen na gebruik van 4-FA. Het is twee mensen zelfs fataal geworden. ‘Bij veel van deze gevallen is 4-FA ook degelijk in het bloed aangetoond en die aanwijzing is ruimschoots voldoende om maatregelen te nemen. Het middel is risicovol en die afweging hebben we heel zorgvuldig gemaakt’, aldus van Laar. ‘Natuurlijk wordt er nog verder onderzocht maar de feiten die we nu al hebben kunnen we niet verzwijgen aangezien de risico’s’.

 

Datum: 08/12/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...