E-sigaret minder schadelijk dan gedacht

E-sigaretten zouden 95 procent minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten. Dat stelt Public Health England (PHE) in een 111 pagina's tellend rapport. Wel zouden ze het liefst zien dat het product alleen wordt gebruikt als tussenstation tussen roken en stoppen.

PHE benadrukt dat e-sigaretten niet zonder risico zijn, en dat er nog altijd gebrek aan bewijs is van de lange termijn effecten van het zogenaamde 'dampen', maar dat het een goede tussenstap zou kunnen zijn voor rokers die van het 'echte' roken af willen komen.

Kevin Fonton, directeur van gezondheid en welzijn van PHE erkent dat e-sigaretten niet zonder risico zijn: 'Maar vergeleken met roken, is er bewijs dat ze maar een fractie van de schade toebrengen die tabak toebrengt. Het probleem is dat steeds meer mensen denken dat e-sigaretten minstens even schadelijk zijn. Dat weerhoudt miljoenen rokers ervan over te stappen.'

Professort Dame Sally Davies zou graag zien dat de e-sigaret voor dat doel wordt gelicensieerd als medicijn. 'Dit zou zekerheid verschaffen over de veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid voor gebruikers die dit product willen gebruiken om te stoppen', legt ze uit. Er is vooral onduidelijkheid over wat de gevolgen op de gezondheid zijn van aroma’s die worden ingeademd. Momenteel mogen de producten nog niet als recept worden uitgegeven in Engeland. Specialisten die mensen helpen te stoppen met roken, mogen wel zogenaamde starter kits meegeven.

Minister van Volksgezondheid in Engeland, Jane Ellison, wil rokers er aan herinneren dat helemaal stoppen nog altijd de beste optie is. Daarnaast wil ze dat kinderen nog altijd beschermd worden tegen de gevaren van nicotine. 'Daarom wordt het product dus ook niet verkocht onder jongeren onder de achttien jaar', vertelt ze.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...