In Engeland krijgen een miljoen rokers gratis e-sigaretten aangeboden om in 2030 een rookvrije generatie te bereiken. Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut vindt dit niet de juiste manier om rokers te helpen stoppen met roken.

Volgens de Britse gezondheidsdienst zijn e-sigaretten minder schadelijk dan gewone sigaretten. De swap-to-stop-campagne is gestart om het aantal mensen dat rookt terug te dringen naar vijf procent in 2030. Hoewel Croes blij is dat er een campagne is gestart, is ze niet tevreden met de aanpak. E-sigaretten kunnen namelijk ook kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarnaast zijn de langetermijneffecten van veel stoffen die in e-sigaretten zitten nog niet bekend.

Gedragsverandering

Het Trimbos-instituut gelooft meer in gedragsverandering als aanpak om roken tegen te gaan. ‘Je houdt met e-sigaretten de gewoonte in stand. Je komt niet af van je nicotineverslaving en er hoeft maar iets te gebeuren of mensen stappen weer over op gewone sigaretten’, zegt Croes. Het uitdelen van e-sigaretten zou in Nederland dus niet snel gebeuren. Ook omdat slechts 1,4 procent van de volwassen Nederlanders in 2021 wel eens een e-sigaret heeft gerookt, blijkt uit de meest recente cijfers. Vanaf 1 oktober wordt de verkoop van e-sigaretten met een smaakje ook verboden in Nederland.

Extra maatregelen

In Engeland is naast de campagne ook een beloningsysteem bedacht waarbij zwangere vrouwen een geldbedrag krijgen als ze stoppen met roken. Ook wordt er overlegd over het meegeven van informatie over het stoppen met roken op pakjes sigaretten zelf.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...