Een diabetesmiddel dat gebruik maakt van het hormoon GLP-1 blijkt als bijeffect te hebben dat de patiënt gewicht verliest.

Diabetespatiënten die een bepaald medicijn gebruikten, vielen af als bijeffect. Het middel maakt gebruik van het hormoon GLP-1 dat werkt op het beloningsysteem in de hersenen. Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam ontdekten hoe dit werkt in de hersenen. 

Potentiële medicijnen tegen overgewicht zijn zeldzaam. Veel projecten mislukken of middelen worden teruggetrokken - vanwege de overdaad aan bijwerkingen. Maar er gloort hoop aan de horizon. Het diabetesmiddel dat gebruik maakt van het hormoon GLP-1 (een hormoon dat in de darmen wordt aanmaakt) blijkt als bijeffect van een diabetesbehandeling tot gewichtsverlies te leiden bij patiënten.
Verschillende onderzoeken laten een hoopvol resultaat zien. Patiënten die het middel kregen toegediend aten beduidend minder dan op de dag dat zij een placebo kregen. 

Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC in Rotterdam is terughoudend, maar ook enthousiast. 'Er bestaan te veel varianten van obesitas, maar voor de subgroep die een overactief beloningscentrum heeft, kan het gebruik van GLP-1 wellicht een oplossing bieden.'


Er wordt onderzocht of het medicijn wellicht ook kan helpen bij andere verslavingen zoals alcohol, drugs of gokken, die via datzelfde beloningssysteem in de hersenen worden gereguleerd. 'Bij knaagdieren zijn er al duidelijke aanwijzingen dat het werkt.'

Reageer reacties (0)
LEES MEER...