Één glas alcohol schadelijk tijdens zwangerschap

Zelfs één glas alcohol tijdens de zwangerschap kan al schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Daar waarschuwen de beroepsverenigingen van de Nederlandse gynaecologen (NVOG), kinderartsen (NVK), AJN Jeugdartsen Nederland, Jeugdverpleegkundigen (V&VN) en Kinder- en Jeugdpsychiaters (NVvP) voor in het boek 0%, Alcohol en zwangerschap.

Het boek werd gisteren gelanceerd in Den Haag, waar staatssecretaris Martin van Rijn het eerste exemplaar in ontvangst nam. Met het project moet volgens de organisaties duidelijk worden dat ‘nul alcohol’ de norm is. Veel vrouwen en artsen zouden alcohol tijdens de zwangerschap onderschatten. Uit een onderzoek van TNO uit 2015 blijkt dat een op de vijf zwangere vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap.

Volgens de verenigingen kan drinken als je zwanger bent, leiden tot blijvende hersenbeschadiging bij de foetus. De meest ernstige variant is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kinderen met deze ziekte zijn hun leven lang afhankelijk van intensieve zorg. In Nederland worden jaarlijks honderden kinderen met FAS geboren. Daarnaast worden duizenden kinderen geboren met alcoholschade, die niet te genezen is.

Hieronder zie je een filmpje over wat de risico’s zijn als je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap:

Datum: 17/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...