Eén op de tien doden gevolg van roken

Dat roken slecht voor je is, weten we in deze tijd wel. Eén op de tien doden is het gevolg van de gezondheidsschade van roken. Dit blijkt uit het ‘Global burden of disease’-rapport, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’.

Voor het onderzoek in het rapport zijn de rookgewoonten van inwoners uit 195 landen geanalyseerd over de periode van 1990 tot en met 2015. Daaruit bleek een stijging van het aantal rokersdoden met 4,7 procent, daarmee uitkomend op ruim 6,4 miljoen. Wel zijn we minder gaan roken: in 1990 rookte een op de drie mannen en een op de twaalf vrouwen dagelijks. Tegenwoordig is dat nog een op de vier mannen en een op de twintig vrouwen. De totale hoeveelheid rokers is wel toegenomen, maar er zijn nu ook meer mensen op de wereld dan vijfentwintig jaar geleden.

‘Roken is nog altijd de op een na grootste risicofactor op een vroegtijdige dood en daarom moet er meer ondernomen worden om het aantal rokers te verminderen’, zegt Emmanuele Gakidou, hoofdauteur van het rapport.

Datum: 07/04/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...