Eén op de vijf apothekersassistenten kent opiaatrecept-stappenplan

Maar één op de vijf apothekersassistenten is op de hoogte van het vorige maand ingevoerde opiaatrecept-stappenplan. Slechts één op de zeven assistenten handelt er ook naar. Dat blijkt uit een peiling van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Het stappenplan werd anderhalve maand opgesteld door KNMP, naar aanleiding van de vele media-aandacht rondom opiaten. Naast het nieuws van de explosieve stijging van oxycodongebruik (link), bleek meerdere keren dat opiaatrecepten gemakkelijk vervalst kunnen worden. Zo deed tv-programma Radar voor de tweede keer onderzoek bij verschillende apotheken. Tot vijf keer toe kreeg een journalist zonder problemen oxycodon mee. Minister Bruins (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)  ging daarop in gesprek met de apothekersorganisatie en betrokken apothekers over een oplossing.

Illusie
Het opiaatrecept-stappenplan was daarvan het resultaat, dat apothekers moet helpen vervalste opiaatrecepten te ontmaskeren. ‘Nu blijkt inderdaad dat te weinig apothekersassistenten daarvan op de hoogte zijn’, aldus Dennis Mulkens, woordvoerder van KNMP. ‘We maakten het één keer bekend in onze nieuwsbrief. Niet iedereen leest dat, dus het is een illusie om te denken dat iedereen er dan vanaf weet. We vinden het zeker noodzaak om apothekersassistenten op de hoogte brengen en daar gaan we het komend halfjaar mee door. We zetten het bijvoorbeeld op onze website en publiceren het ook in het Farmaceutisch Weekblad.’

Elektronisch
Naast het onderscheppen van vervalste papieren opiaatrecepten wil KNMP ook het elektronisch versturen van recepten bevorderen. ‘Dan verminder je deze vorm van fraude. Maar dat moeten we samen doen met huisartsen’, zei Gerben Klein Nulent (KNMP-bestuurder) eerder tegen Radar. 

24/4/2019

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...