Ongeveer tien procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar rookt twintig of meer sigaretten per dag. In totaal steekt bijna een derde van 18- tot 25-jarigen wel een eens sigaret op. Van de 12- tot 18-jarigen rookt bijna tien procent wel eens.

Dat blijkt uit een rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Het percentage rokers is iets groter bij jongeren met overgewicht dan bij hun leeftijdsgenoten zonder overgewicht, respectievelijk 27 tegenover 22 procent. Het CBS concludeert dat jongeren die in een huishouden met lager inkomen opgroeien, eerder geneigd zijn om te gaan roken en vaker overgewicht hebben. Daarnaast hebben allochtone jongeren vaker overgewicht, maar roken zij minder dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Ruim negentig procent van de 12- tot 25-jarigen oordeelt positief over hun gezondheid. Van de zware rokers geeft tachtig procent een positief oordeel over de eigen gezondheid. Ook jongeren met overgewicht zijn negatiever over hun eigen gezondheid.

In Drenthe wonen de meeste rokende jongeren tussen de 12 en 20 jaar. In die provincie steekt 21 procent wel eens een sigaret op. Gelderland heeft de minste rokers onder die leeftijdsgroep, namelijk 11 procent.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...