Eerste gezonde roker sleept tabaksindustrie voor de rechter

De 25-jarige Charlotte Pelt, studente rechtsgeleerdheid, heeft aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. Het is de eerste keer dat een gezonde roker aangifte doet tegen de vier grote tabaksproducenten in Nederland. Ze klaagt ze aan wegens mishandeling.

‘Ik rook al sinds mijn veertiende en kwam er later pas achter wat de gevolgen zijn. Dat is precies wat de rookindustrie wil: onwetende, jonge mensen verslaafd maken om zelf geld te verdienen’, vertelt Pelt. Ze vindt ook niet dat haar verslaving haar schuld is, maar die van de tabaksproducenten.  

Sjoemelsigaret

Eerder werd door onder andere KWF Kankerbestrijding en de longpatiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed al aangifte gedaan. Volgens KWF maken tabaksproducenten gebruik van de ‘sjoemelsigaret’. Sigaretfilters hebben kleine gaatjes die ervoor zouden zorgen dat de roker minder schadelijke stoffen binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt echter dat rokers de gaatjes dichten met hun lippen en mond, en juist meer nicotine krijgen dan werkelijk is toegestaan.

Er is daarentegen nog steeds geen sprake van vervolging. Het Openbaar Ministerie kijkt al langer dan een jaar naar de opties om tot strafvordering over te gaan. Nederland zou dan het eerste land zijn dat over gaat op strafrechtelijke vervolging op tabaksfabrikanten.

01/12/2017

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...