Eerste maagverkleining zonder operatie

Voor het eerst in Nederland is een maag van een patiënt verkleind zonder operatie. Dat gebeurde in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. Dit biedt mogelijkheden voor mensen met extreem overgewicht.

Arts Robert Laheij ontwikkelde een buis waarmee hij (via de mond) een deel van de maag van binnenuit wist dicht te naaien. De verkleinde maag zou zorgen voor een gewichtsafname van twintig tot dertig kilo.

Volgens Laheij biedt deze ontdekking nieuwe mogelijkheden bij de behandeling van extreem overgewicht. ‘Het is een mooie, patiëntvriendelijke techniek, omdat we niet in de buik hoeven te snijden. Alles in en rond de maag blijft intact, zonder littekens. Patiënten kunnen eerder naar huis en herstellen sneller dan na een gewone operatie. Bovendien hebben ze minder pijn.’

De eerste weken is de patiënt beperkt tot vloeibaar eten, later laat de verkleinde maag pas weer vast voedsel toe. De ingreep wordt vooralsnog niet vergoed door zorgverzekeraars.

 

Bron beeld: https://www.etz.nl/getattachment/Over-ETZ/Nieuws/2018/01/Maagverkleining-zonder-operatie/Robert-Laheij-en-team_kl.jpg.aspx?lang=nl-NL&width=682&height=511

19/01/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...