Eerste Vrouwen Verwendag

Vandaag organiseert de Maatschappelijke Opvang Den Bosch (MO Den Bosch) zijn eerste Vrouwen Verwendag. Onder andere vrouwen in herstel van alcoholisme worden met deze dag extra in de watten gelegd. Lef nam een kijkje bij het evenement.

De MO Den Bosch biedt opvang en begeleiding in verschillende vormen voor mensen met complexe problematiek. Deze locatie doet dat aan vrouwen die dak- of thuisloos zijn en met geweld en/of bedreiging te maken hebben. De financiële middelen die deze vrouwen hebben zijn beperkt, laat staan dat ze geld kunnen uitgegeven aan de kapper, schoonheidsspecialist of een massage. Op de Vrouwen Verwendag kunnen de vrouwen hier daarom gebruik van maken.

Gelijk bij binnenkomst is het duidelijk dat er vandaag iets gevierd wordt. Overal staan roze ballonen, hangen er vlaggetjes en wordt het compleet gemaakt met bloemen en glazen roze alcoholvrije champagne. Het laatste is niet toevallig, aangezien in de opvang onder andere vrouwen wonen met een alcoholverslaving.

Brigitte Baert, de organisator van de dag, is zelf al jaren in herstel van alcoholisme en begeleidt als ervaringsdeskundige vrouwen in de opvang die ook in herstel zijn. ‘Ik schrok echt toen ik sommigen hier zag binnenkomen. Hun situatie was vaak zo slecht’, zegt Baert. Ze wil met deze dag een verdiend extraatje aan hen geven.

Er loopt ondertussen een stralende Antoinette op Brigitte af. Ze heeft net haar haren laten doen en moet gauw door na de make-up. Ze woont niet in de MO Den Bosch, maar verbleef zelf ooit in een opvang in Tilburg. Antoinette is sinds september vorig jaar in herstel van een alcoholverslaving: ‘Toen Brigitte nog in de Tilburgse opvang werkte, heeft ze mij zo goed geholpen. We hebben daarnaast een hele fijne band opgebouwd. Echt heel leuk dat ze mij ook uitgenodigde.’ Liza*, die sinds februari in de MO Den Bosch woont, heeft net als Antoinette een grijns van oor tot oor. De Vrouwen Verwendag vindt ze helemaal fantastisch.

‘Liza heeft heel goed meegeholpen met alles klaarzetten en versieren’, vertelt Baert trots, ‘Heel leuk om te zien.’ Bijna dertig organisaties, waaronder Lef Magazine, sponsoren deze dag. ‘Het is prachtig dat iedereen zo betrokken is’, vult de organisator aan, die tussendoor iedereen aan blijft sturen. ‘Echt super dat we dit voor de vrouwen kunnen doen’, aldus Baert.  

 

* Liza is een fingeerde naam wegens de kwetsbaarheid en de veiligheidswaarborg van de persoon in kwestie.

 

22/11/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...