Effect roken op ongeboren baby’s

Foetussen die in de buik van een rokende moeders zitten, bewegen meer dan ongeboren baby’s in niet-rokende moeders. Het gaat hierbij om mond en gezicht aanrakingen.

Dokter Nadia Reissland van de Durham University bestudeerde 4D scans van foetussen in 20 zwangere buiken. Ze bekeek scans van 24, 28, 32 en 36 weken zwangerschap. Daaruit bleek dat foetussen waarvan de moeders roken aanzienlijk vaker hun mond en gezicht aanraken vergeleken met foetussen die gedragen worden door niet-rokende moeders.

Normaal gesproken betasten ongeboren baby’s hun mond en gezicht niet vaak meer naarmate ze meer controle over zichzelf krijgen en aan het einde van de zwangerschap komen. Roken kan dus volgens de arts effect hebben op de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van een ongeboren baby.

Volgens Reissland is er groter onderzoek nodig om specifieke effecten, zoals de interactie van stress en roken te onderzoeken op ongeboren baby’s. De arts vindt het belangrijk om rokende moeders op de gevaren van sigaretten te wijzen. Ze hoopt dat de resultaten van het onderzoek helpt om moeders te laten stoppen met roken.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...