Elektronische sigaretten net zo verslavend als tabak

Elektronische sigaretten zijn wellicht net zo verslavend als sigaretten die tabak bevatten. Uit onderzoek blijkt dat in vloeistoffen voor e-sigaretten de meest verslavende variant van nicotine zit. Ook blijkt er vaak meer nicotine in deze vloeistof te zitten dan de verpakking daarvan suggereert. Het idee van de e-sigaret als verantwoord alternatief voor tabak houdende producten lijkt hierdoor moeilijk houdbaar.

De Amerikaanse Universiteit van Beiroet deed onderzoek samen met een centrum dat zich volledig richt op onderzoek naar tabaksproducten. Zij onderzochten verschillende merken vloeistof voor  e-sigaretten op hun bestanddelen en hoeveelheid nicotine. In maar liefst alle gevallen bleek de vloeistof de meest verslavende variant van nicotine te bevatten. Deze vorm wordt het makkelijkst door het lichaam opgenomen en is daardoor net zo verslavend als een sigaret met tabak. De e-sigaret lijkt hierdoor  niet alleen als alternatief door de mand te vallen maar ook als middel om met roken te minderen of uiteindelijk volledig te stoppen.

Onderzoekers vrezen dat reclames waarin de  e-sigaret als alternatief voor gewone sigaretten wordt neergezet met name jongeren aanzet om te gaan roken.  Hiermee zou de winst die de afgelopen decennia door ontmoedigingsbeleid behaald is, tevergeefs zijn.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...