Enkelband meet elke slok

De stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) experimenteert met een nieuwe maatregel. Een enkelband die het alcoholgebruik controleert. Zij hopen daarmee wetsovertredingen, die onder invloed van alcohol worden gepleegd, terug te dringen. Op dit moment wordt de enkelband door twaalf proefpersonen getest. Een deel van hen is vrijwilliger, maar ook medewerkers van de Verslavingsreclassering testen de band.

De maatregel vergemakkelijkt de controle op alcoholgebruik. Tot nu toe waren er alleen blaastesten en urinecontroles, maar die konden slechts de afgelopen 12 uur meten. De enkelband die in proef is, meet het alcoholgebruik van de drager via de samenstelling van zweet. Ieder half uur wordt automatisch een meting gedaan.

SVG denkt dat de band twee oplossingen biedt. Ten eerste matigt de drager zijn drinkgedrag, omdat hij weet dat hij wordt gecontroleerd. Daarnaast kan de reclassering sneller optreden, omdat er automatisch een melding binnenkomt als de drager een afgesproken alcoholgrens overschrijdt. Bij diegenen die over de schreef gaan, kan de rechter een alcoholverbod opleggen.

In de Verenigde Staten wordt de band al gebruikt. De SVG hoopt dat de enkelband ook in Nederland in het strafrecht wordt opgenomen. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...