Fabel: matige drinkers gezonder dan niet-drinkers

Al decennialang wordt gezegd dat met mate drinken goed voor je is. Dat komt omdat mensen die af en toe iets drinken vaak beter uit een onderzoek komen dan mensen die niet drinken. De reden dat matige drinkers een algeheel betere gezondheid zouden hebben dan niet-drinkers, is dat de groep ‘niet-drinkers’ vaak voormalige drinkers zijn die gestopt zijn wegens gezondheidsproblemen.

De Amerikaanse sociologist Kaye Fillmore bracht aan het licht dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen ex-drinkers en niet-drinkers in onderzoeken. Zij verdiepte zich samen met haar collega’s in 54 onderzoeken. Bij studies die het verband tussen drinken en overlijden aan hartziekten onderzochten, waren er slechts twee waarbij ex-drinkers niet bij de onderzoeksgroep hoorden. Volgens Fillmore bleken lichte of matige drinkers ook geen lager sterfterisico te hebben dan echte geheelonthouders.

Zo werd er in een paper uit het Journal of Studies on Alcohol and Drugs naar 45 studies gekeken die het effect van alcohol onderzochten op de gezondheid, specifiek hartziekten. Hierbij zaten voormalig grootgebruikers bij de groep niet-drinkers. De studie toonde aan dat de groep die matig drinkt minder last heeft van hart- en vaatziekten dan niet-drinkers. Maar zodra je de ex-drinkers weghaalt uit de groep niet-drinkers, zal de uitkomst het tegenovergestelde zijn.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...