Financiële beloning voor medewerkers die stoppen met roken

Bij vijftig bedrijven door heel Nederland wordt onderzocht of werknemers die roken, bereid zijn te stoppen als ze financieel beloond worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Maastricht (UM). Volhouders kunnen 350 euro verdienen dat wordt uitgekeerd in de vorm van cadeaubonnen.

Rokers verzuimen hun werktijd gemiddeld anderhalf keer vaker dan hun niet-rokende collega’s. Daarnaast leiden rookpauzes tot een behoorlijk productieverlies, dat is berekend door het CBS. Zo gaat er vijfduizend euro per rokende werknemer per jaar letterlijk in rook op. Het onderzoek dat geleid wordt door gezondheidswetenschapper Floor van den Brand, wordt gefinancierd door het KWF Kankerbestrijding. ‘De werkgevers financieren de cursus stoppen met roken voor hun werkgevers en het KWS financiert het onderzoek en de beloningen voor de mensen die het volhouden.’ Het onderzoek is afgeleid van een eerder Amerikaans onderzoek waarbij werknemers 750 dollar konden verdienen. Dat is een behoorlijk hoger bedrag dan de 350 euro die het Nederlands onderzoek ter beschikking stelt. Van den Brand: ‘350 euro is een willekeurig geldbedrag. Het is namelijk de bedoeling dat in de toekomst bedrijven zelf de beloningen gaan betalen. 350 euro leek ons een bedrag dat stimulerend werkt voor rokers en in kostenberekening past van een bedrijf.’

Het project is geen verplichting. De cursus wordt aangeboden door het bedrijf en is vrijwillig te volgen voor medewerkers. Veel rokende mensen op de werkvloer willen wel stoppen met roken maar hebben hier hulp bij nodig. Het doel van het onderzoek is om mensen rookvrij te krijgen. Niet alleen op het werk maar ook thuis. Om te controleren of de deelnemers zich aan de afspraak houden, worden er onaangekondigde controles gehouden door de UM. Het onderzoeksteam komt onaangekondigd langs met een koolmonoxidemeter waar door middel van een blaastest te zien is of er in de afgelopen 24 uur is gerookt.

De eerste beloning zal plaatvinden op het moment dat een medewerker de cursus heeft voltooid. Hij of zij ontvangt dan een cadeaubon van vijftig euro. De volgende beloningen vinden plaats bij de controles na drie en zes maanden. Wanneer ze op deze momenten nog steeds gestopt zijn, ontvangen ze weer een cadeaubon van vijftig euro. Als ze na een jaar nog steeds rookvrij zijn, ontvangen ze hun laatste cadeaubon ter waarde van tweehonderd euro.

Datum: 09/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...