Foetus onder toezicht

Een ongeboren kind dient direct vanaf de bevruchting bescherming te krijgen voor de ongezonde leefstijl van de moeder. Dat staat in een advies van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Als de moeder weigert te stoppen met roken of drinken, kan de rechter daar een straf aan verbinden: uithuisplaatsing van de baby, een dwangsom of gevangenisstraf.

Tot nu toe wordt tijdens de eerste 24 weken nauwelijks ingegrepen, omdat de foetus dan nog niet levensvatbaar is en abortus nog is toegestaan. 'Van die 24 weken moeten we af', stelt kinderrechter en lid van de RSJ Sonja de Pauw Gerlings. 'Jaarlijks worden er nog steeds 500 kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom geboren, of kinderen komen verslaafd ter wereld.'

De raad wil dat in de wet wordt opgenomen dat ook ongeboren kinderen worden beschermd tegen hun moeder. Jeugdhulpverleners moeten daarom ongezond levende zwangeren in de gaten houden en hen aanzetten tot bijvoorbeeld opname in een afkickkliniek.

Het kabinet neemt adviezen van de Raad doorgaans erg serieus, en als dit in de wet wordt opgenomen zijn rokende en drinkende zwangeren dus strafbaar.
Gaan deze maatregelen te ver? Vul de poll in:

Reageer reacties (0)
LEES MEER...