Frankrijk wijst met anti-alcoholspotje op gevaren alcohol

Het nieuwe anti-alcoholspotje van de Franse overheid maakt de tongen los in Frankrijk. Het filmpje laat de gevolgen zien van het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag. Het ministerie van Volksgezondheid zet ermee in op de minder bekende gevaren van alcohol.

In het filmpje zakt een iets te zware man in elkaar op straat. ‘Bij meer dan twee glazen alcohol per dag, loopt u meer kans op een hersenbloeding, kanker of een hoge bloeddruk’, luidt het. Ook klinkt vanuit de Franse overheid het dwingende advies van twee glazen alcohol per dag en maximaal tien per week. Dat viel in het land van de wijn niet overal in goede aarde. ‘Wat, maar twee glazen?’, reageerde de zender France24 bijvoorbeeld.

Wijndrinkers
Het drinken van wijn is geïntegreerd in de Franse cultuur. Een kwart van de Fransen drinkt regelmatig te veel alcohol. Het land staat op de 20e plek van de ‘wereldranglijst’ met 11,6 liter alcohol per jaar. Ter vergelijking: Nederland staat op nummer 42, met 9,6 liter alcohol per jaar. Minister Didier Guillaume van Landbouw leek niet te begrijpen dat jongeren dronken kunnen worden van wijn. Onlangs deed hij de volgende uitspraak: ‘Heeft u wel eens een jongere dronken uit een nachtclub zien komen omdat hij te veel Côtes-du-Rhône, Crozes-Hermitage of Costières-de-Nîmes had gedronken?’.

Overheid advies
In 1950 klonk het Franse overheidsadvies nog heel anders. Toen werd aangeraden niet meer dan een halve liter wijn bij de maaltijd te nemen. En tot 1981 kregen kinderen vanaf 14 jaar nog een glaasje bij de lunch. Aangelengd met water, weliswaar. ‘Wijn is geen alcohol’, reageerden automobilisten toen het toegestane promillage verlaagde in de jaren ’80. 

2/4/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...