Gebruikers ghb vaker op spoedeisende hulp

Het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp (SEH) belandt nadat ze te veel ghb innamen, is explosief gestegen. Dat zeggen artsen van spoedeisende hulpafdelingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Haarlem, en de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) tegen NRC.

In het OLVG- ziekenhuis in Amsterdam nam het aantal opnames in vier jaar tijd toe van 50 in 2014 naar 133 in 2017. Vorig jaar belandden er in het Diakonessenhuis (Utrecht) respectievelijk rond de 120 ghb-gebruikers op de SEH en in het Radboudumc (Nijmegen) honderd. Die aantallen lagen voorgaande jaren ook veel lager. Volgens SEH-artsen van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam steeg het aantal ghb-vergiftigingen licht. ‘Precieze aantallen zijn niet voorhanden’, zegt SEH-arts Arthur Rosendaal.

Opvallend
Wat opvalt: de meeste gebruikers zijn tussen de 20 en 30 jaar. Volgens de artsen onderschatten zij de werking van ghb omdat de drug lastig te doseren is. De drug is, zeggen de artsen, makkelijk verkrijgbaar en relatief eenvoudig om zelf te maken. Bovendien is het goedkoop. ‘Dat maakt het aantrekkelijk voor jongeren’, zegt Ties Eikendal, SEH-arts in het Radboudumc en voorzitter van de NVSHA. Het gebruik wordt daardoor steeds normaler. ‘Het is hip. In Nijmegen wordt het gewoon in de kroeg gebruikt’, aldus Eikendal.

Zorgwekkend
Het Trimbos-instituut herkent de normalisering van drugsgebruik en ziet over de hele linie een stijging van het aantal drugsincidenten. De mate van vergiftiging bij ghb is zorgwekkend hoog en substantieel hoger dan bij andere drugs. 85 procent van de patiënten op de SEH is verminderd of helemaal niet meer aanspreekbaar.

update: 7/11/2018

‘Het is troep’ 

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, beantwoordde afgelopen dinsdag vragen van het CDA in de Tweede Kamer over deze toename op de SEH. ‘Ik ben daar ook van geschrokken’, zei hij. Volgens hem is er geen discussie over de risico's van het middel. ‘Het is troep.’ Hij wees er ook op dat veel jongeren nauwelijks het gevaar beseffen. De staatssecretaris wil de Tweede Kamer begin volgend jaar laten weten hoe groot het probleem precies is en wat er eventueel verbeterd moet worden aan het preventiebeleid.

5/11/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...