Geen e-sigaret meer onder de 18

Jongeren onder de 18 jaar mogen voortaan de elektronische sigaret niet meer kopen. Dat besliste de ministerraad op vrijdag 4 december.

Ook gaat er een streep door reclame voor de e-sigaret en mag het niet meer als prijs worden weggegeven. Verder komt er voortaan een bijsluiter bij het apparaatje.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid legde dit voorstel vrijdag voor aan het kabinet. Van Rijn had al eerder aangekondigd dat hij de e-sigaret wilde verbieden voor jongeren, net zoals gewone sigaretten.

Aanleiding voor de inperking is de schadelijkheid van de sigaret. In deze sigaretten zit geen tabak, maar wel vloeibare nicotine. Dit wordt als damp geïnhaleerd. Uit onderzoek bleek dat er door de verbrandingsprocessen schadelijke stoffen vrijkomen. Verder moet er nog onderzoek worden gedaan naar de schadelijkheid in de rook die wordt uitgeblazen. Elektronische sigaretten zijn net zo verslavend als sigaretten die tabak bevatten. Uit onderzoek blijkt dat de vloeistoffen die in de e-sigaretten zitten het meest verslavend zijn. Jongeren die dus beginnen aan e-sigaretten zullen ook sneller geneigd zijn om over te stappen naar gewone sigaretten.

Begin dit jaar zijn er al regels vastgesteld aan de kwaliteit van de sigaretten, de verpakking en de bijsluiters. Er is nog geen wettelijke leeftijdsgrens ingevoerd voor de sigaret aangezien de e-sigaret nu valt onder de warenwet. In de loop van 2016 zal een nieuwe tabakswet worden ingevoerd waar de e-sigaret dus ook onder zal vallen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...