Geen stijging van 10 % bij verslaafde ouderen

'Aantal alcoholisten van 55-plus afgelopen jaar met 10 procent gestegen', zo kopte het AD vorige week. 'ONWAAR', is vandaag de conclusie in de rubriek next.checkt in nrc.next.

Het AD schreef dat er in 2013 nog 8.000 alcoholisten van 55 jaar en ouder hulp zochten in de verslavingszorg, in 2014 zouden er dat 10.000 zijn geweest. Dit zou blijken uit cijfers van het Trimbos instituut, maar zij gaven in hun rapport al aan dat het om voorlopige cijfers ging. Ze hadden namelijk de officiele cijfers van het IVZ (stichting Informatievoorziening Zorg, die jaarlijks bijhoudt hoeveel mensen hulp zoeken voor verslaving) nog niet gezien.

Die cijfers verschenen een dag later. In 2014 zochten 8.300 55-plussers hulp voor hun verslaving. Een stuk minder dan de stijging van 10 procent dus.
Bovendien hoeft een stijging van het aantal hulpvragers geen stijging van het aantal hulpbehoevenden te betekenen. Het kan ook zijn dat de hulp toegankelijker is geworden. Daarnaast is geen rekening gehouden met de vergrijzing überhaupt; het aantal ouderen in Nederland stijgt ook jaarlijks.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...