De nieuwe Lef ligt in de winkel!
'Aantal alcoholisten van 55-plus afgelopen jaar met 10 procent gestegen', zo kopte het AD vorige week. 'ONWAAR', is vandaag de conclusie in de rubriek next.checkt in nrc.next.
Het AD schreef dat er in 2013 nog 8.000 alcoholisten van 55 jaar en ouder hulp zochten in de verslavingszorg, in 2014 zouden er dat 10.000 zijn geweest. Dit zou blijken uit cijfers van het Trimbos instituut, maar zij gaven in hun rapport al aan dat het om voorlopige cijfers ging. Ze hadden namelijk de officiele cijfers van het IVZ (stichting Informatievoorziening Zorg, die jaarlijks bijhoudt hoeveel mensen hulp zoeken voor verslaving) nog niet gezien.Die cijfers verschenen een dag later. In 2014 zochten 8.300 55-plussers hulp voor hun verslaving. Een stuk minder dan de stijging van 10 procent dus.Bovendien hoeft een stijging van het aantal hulpvragers geen stijging van het aantal hulpbehoevenden te betekenen. Het kan ook zijn dat de hulp toegankelijker is geworden. Daarnaast is geen rekening gehouden met de vergrijzing überhaupt; het aantal ouderen in Nederland stijgt ook jaarlijks.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Lange tijd nadat ghb-verslaafden in herstel zijn geraakt, voelt het voor hen alsof ze in een soort film leven. Ze zijn nuchter, maar hun gevoel strompelt er in de verte nog wat achteraan. Hoe kan dat? Kent deze verslaving gevolgen die wellicht onherstelbaar zijn?
‘Ik heb altijd goed kunnen tetteren, maar na mijn scheiding werd het een probleem. Toen ging het van drinken naar zuipen. Mijn ex kreeg op een gegeven moment een hersenbloeding en is veranderd. Hij ging veel alcohol drinken en begon mij te slaan. Toen was de maat vol, in 2003 ben ik bij hem weggegaan. Twee maanden later overleed hij.’