Een op de twintig studenten slikte in 2021 Ritalin, zonder doktersrecept. Het is populair omdat het studenten beter zou helpen concentreren en presteren. Maar Ritalin heeft een verslavingsrisico en werkt niet zo goed als mensen denken, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Ritalin is een medicijn wat mensen met add of adhd voorgeschreven kunnen krijgen. Het zorgt er vooral voor dat je minder snel afgeleid raakt en je je dus beter kan concentreren. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) deed in 2021 een onderzoek naar hoeveel studenten Ritalin slikken zonder dat het voorgeschreven is: dit bleek een op de twintig studenten te zijn. Studenten kopen Ritalin vaak over van andere studenten die het voorgeschreven krijgen.

Geen betere prestaties
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het slikken van Ritalin helemaal geen positief effect heeft op mensen die geen ad(h)d. De proefpersonen zonder ad(h)d, tussen de 18 en 35 jaar, moesten allerlei opdrachten maken met en zonder Ritalin op. De resultaten waren verrassend, de deelnemers scoorde beter zonder medicijn op dan met medicijn, terwijl ze zelf wel het gevoel hadden dat het met medicijn op beter ging. Je voelt je onder invloed van Ritalin dus wel gemotiveerder, maar gaat er niet echt beter van presenteren.

Verslavingsrisico
Ritalin brengt ook andere risico’s met zich mee. Volgens verslavingsinstelling Trubendorffer hebben mensen die het slikken zonder recept een grotere kans op een verslaving dan mensen die Ritalin wel op recept slikken. Het medicijn is gemaakt van methylfenidaat, dat lijkt op amfetaminen, oftewel: speed. Mensen met ad(h)d die Ritalin slikken worden goed in de gaten gehouden door hun arts, maar bij degene die dat niet hebben, is dat niet het geval. Daarnaast heeft Ritalin nog veel andere bijwerkingen zoals hoofdpijn, depressie, slapeloosheid, hartkloppingen, een gebrek aan eetlust en angst.

Andere middelen en preventie
In 2019 publiceerde het Trimbos-insituut een factsheet waarin staat dat er in Nederland nog weinig onderzoek is gedaan naar Ritalin-gebruik onder mensen voor wie het niet bedoeld is. Volgens hen is het de taak van hogescholen en universiteiten om studenten in te lichten wat de risico’s van Ritalin zijn. Een te hoge prestatiedruk kan volgens het instituut er ook voor zorgen dat studenten sneller Ritalin zullen slikken, iets wat onderwijsinstellingen ook moeten aanpakken. Merken als Braincaps of Study Buddy maken supplementen met natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren. Volgens het instituut zouden dit soort middelen gepromoot moeten worden in plaats van Ritalin.

Reageer reacties (2)

ufGJUKktDFHnsCMI(20. juni 2023)

YxfUgHmqApPasLKv

qlYAvWTaiQrLHud(20. juni 2023)

rfKTOepymbIjvMw

LEES MEER...