Gezonde voeding, waar of niet waar?

We worden doodgegooid met tips voor gezonde voeding, superfoods en 'gekke granen'. Wat is er nou waar van hardnekkige opvattingen over gezonde voeding?

1. Het is gezonder om geen brood te eten
Niet waar. Brood is een belangrijke leverancier van B-vitamines (B1, B6 en foliumzuur), voedingsvezels en jodium.

2. Tarwebrood is net zo gezond als speltbrood
Waar. Spelt en tarwe zijn granen die uit dezelfde familie komen. Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen.

3. Superfoods zijn nodig om gezond te blijven
Niet waar. Boerenkool en broccoli zijn net zo gezond. Met wat aanpassingen als wat meer groente, fruit en mineralen, en het beperken van koek, snoep en zoete dranken, ben je ook gezonder (en véél goedkoper!) uit.

4. Biologische groenten en fruit zijn gezonder
Niet waar. Een bepaalde soort bevat van nature een bepaalde hoeveelheid vitaminen en mineralen. De teeltmethode voegt daar niets aan toe en doet er niets aan af. Biologische groenten en fruit kunnen wel verser zijn, omdat ze vaker geteeld worden op dezelfde plek als waar ze verkocht worden.

5. Sporters hebben extra eiwitten nodig
Waar. Maar veel minder dan sporters denken, omdat de gemiddelde Nederlander al meer eiwitten binnenkrijgt dan mensen uit andere landen. Wat extra hartig beleg zoals vleeswaren of een extra glas melk bij het eten zijn al voldoende.


Gezond eten is eigenlijk heel simpel: bewust en gevarieerd eten is het gezondste dat je kunt doen.
Het enige écht gevaarlijke voedingsmiddel is (geldverslindende) kletskoek.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...