GGZ wil beter preventiebeleid voor verslaving

Er zijn mogelijkheden om het preventiebeleid in Nederland te verbeteren vindt de GGZ. De organisatie heeft een oproep gedaan per brief aan Kamerleden waarin zij zegt dat er een verbeterd preventiebeleid moet komen. Het geven van vroege interventies bij verslaving en psychische problemen is mogelijk en kostenefficiënt. Daarom vindt de GGZ dat er iets aan gedaan moet worden.

Interventies op het gebied van psychische aandoeningen en verslavingen worden nog niet door heel Nederland ingezet en zijn nog niet overal vastgelegd in het lokale beleid. Voorheen waren er 330 verschillende interventies voor iedere afdeling van verslaving. De GGZ heeft deze interventies samengebracht tot een basispakket verslavingspreventie met daarin de tien belangrijkste interventiepunten. Er staan belangrijke zaken in zoals het monitoren van de lokale problemen, vroegsignalering en informatie voorziening. Dit basispakket wordt gemaakt op landelijk niveau en vervolgens aangeboden aan elke gemeente. Uiteindelijk bepaalt de gemeente wat zij doet met de mogelijkheden.

Ben Lebesque, Teammanager afdeling Voorlichting & Preventie Verslavingszorg Noord Nederland, geeft aan dat het basispakket van perfecte kwaliteit is.‘ Er wordt nauwkeurig onderzoek gedaan door deskundigen die in samenwerking met de wijkteams in de gemeente voor kwalitatief goede interventies zorgen.’  De bijeenkomsten worden ingezet om drugsverslaving, gokverslaving, gameverslaving en overmatig alcoholgebruik te voorkomen.

Datum: 14/12/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...