Global Drug Survey: veel Belgische probleemdrinkers

Ook België nam deel aan de Global Drug Survey, een wereldwijd onderzoek waar wordt gekeken naar het middelengebruik in het afgelopen jaar. Veel van de cijfers komen grofweg overeen met de resultaten in Nederland, met enkele uitzonderingen.

Zoals in veel landen is alcohol het meest gebruikte middel, en in België zijn gemiddeld meer probleemdrinkers. 37,7 procent van de mannen valt onder de probleemdrinkers, tegen 25 procent wereldwijd. Bij de vrouwen is dit 22,2 procent tegen 20,5 procent wereldwijd. Dat is iets minder dan de Nederlanders. Wel lijken de Belgen zich bewuster van de risico’s, ruim een derde zou het komende jaar minder willen drinken. Dat doen ze het liefst op eigen houtje; slechts 4,5 procent van de mensen zou hier hulp bij willen.

Na alcohol is cannabis het populairst, populairder dan in Nederland nog. Bijna 70 procent van de Belgische onderzoeksgroep heeft dit het afgelopen jaar gebruikt. Daarbij zouden dan wel weer meer mensen hulp willen bij minderen: ruim dertien procent.

Steekproef met gebreken
In België namen 788 mensen deel aan het onderzoek, op een totaal van 150.000 deelnemers wereldwijd uit 50 verschillende landen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers in België is laag, namelijk rond de 25 jaar. Een groot deel van de Belgische onderzoeksgroep is man: driekwart. Het is dus lastig om de Belgische uitkomsten één op één te vergelijken met de rest van de wereld, omdat de steekproef niet helemaal representatief is voor de Belgische bevolking.

Datum: 24/05/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...