Gouwe ouwe: 8 kennisfeiten over verslaving

Zo aan het einde van het jaar is het tijd voor een oldtimer! Nog even op een rijtje, 8 dingen die je moet weten over verslaving.

  1. Verslaving is fundamenteel dwangmatig gedrag (door verstoring van de hersencortex)
  2. De compulsieve drang naar het middel geschiedt buiten het bewuste denken om
  3. Verslaving is voor 50% erfelijk
  4. 75% van de verslaafden heeft nog een andere mentale stoornis
  5. Verslaving is een chronische recidiverende (terugkerende) aandoening (58% bereikt een levenslang herstel), maar slechts 10% doet dit aaneengesloten
  6. Diverse therapieën hebben gelijkwaardige resultaten
  7. Hoe breder en individualistischer de behandeling, hoe beter het resultaat
  8. Veranderingen in het brein hebben tijd nodig voor herstel

 

Reageer reacties (1)

Warf Rat(30. december 2020)

Zoals een wijze man ooit opmerkte: "In de geschiedenis is niets zo veranderlijk als feitenkennis.". Daarom hier wat nuances m.b.t. de kennisfeiten.

1) Verslaving is veel meer dan een storing in de hersenen. Bij een auto die total loss is zeg je ook niet dat de auto een storing in de aandrijving heeft. Er is veel meer aan de hand, zie daarom ook punt 4., de storing is slechts een symptoom van de conditie die we veslaving noemen. 

2) Ben je je er echt nooit van bewust wanneer je trek/drang hebt? 

3) Er is ooit een onderzoek gedaan waaruit het erfelijk deel bij alcoholverslaafden uiteindelijk werd bepaald op ongeveer 50%, veel hoger dan bij andere middelen. Echter, zover ik weet, is dit onderzoek nooit gerepliceerd met dezelfde resultaten (heeft iemand een referentie voor een nieuwe studie?).

Uit voorgenoemde studie bleek dat kinderen die 2 ouders hebben die beide (!) alcoholverslaafd zijn een kans hebben van 50% om ook alcoholverslaafd te raken. Probleem hierbij is het bepalen van het erfelijk deel, omdat de persoon tenslotte ook opgroeit in een huishouden met alcoholisme.

Conclusie: erfelijk aanleg voor ontwikkeling verslaving ligt vele malen lager. 50% is echt veel te hoog, ga eerder uit van 10-30%, op basis van het onderzoek hiernaar. Hoe nieuwer het middel, hoe lager de genetische aanleg. 

Al was verslaving voor 100% erfelijk, je bent nog steeds 100% verantwoordelijk voor je herstel. 

6) Lastig punt, er is onvoldoende onderzoek gedaan om met harde cijfers te gooien, maar is wel gebleken dat veel therapiën even effectief zijn. Dus de meeste therapievormen blijken even effectief, of liever ineffectief. Er is een lijst met welke therapievormen werken en de AA (plus alle andere anonieme groepen) staat op 34 of 37, meen ik. Not so good, dus. Maar goed, het meten is dus erg problematisch om verschillende redenen, dus neem alles hierover voorlopig met een korrel zout.

LEES MEER...