Haaglanden wil sneller hulp voor mensen met verslaving

De regio Haaglanden wil dat mensen die kampen met een combinatie van aandoeningen en problemen sneller geholpen worden. Het gaat veelal om mensen met een verslaving die daarnaast psychische problemen en schulden hebben. Komende zomer moet een experiment van start gaan waarbij verschillende gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, GGZ en andere hulpverleningsinstanties samenwerken.

Een plek om gecombineerde hulp te bieden is er al. Sinds 2013 bestaat in de regio het Zorg- en Veiligheidshuis. Het huis is er voor mensen die continu naar verschillende hulpinstanties gestuurd worden. Zij zien een hoop hulpverleners, maar worden tegelijkertijd van het kastje naar de muur gestuurd. Iemand in herstel die nog met zijn of haar schulden achterblijft komt nog niet vooruit. De intensieve samenwerking tussen de verschillende instanties moet ervoor zorgen dat het Zorg- en Veiligheidshuis vooral sneller hulp kan bieden. Nu loopt het vaak nog vast op het organiseren van de hulp door slechte onderlinge communicatie.

Weg met wachttijden

De gemeenten Den Haag en Delft hopen met de samenwerking de wachttijden in de regio ook aan te pakken. Door een dynamischere communicatie kunnen mensen sneller worden doorverwezen naar een plek waar wel ruimte is. Hoe sneller iemand geholpen kan worden, hoe minder de zorg wordt belast, is de gedachte achter het experiment. Een extra investering in gecombineerde hulpverlening verdient zich zo volgens de regio weer terug op maatschappelijk vlak.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...