Hawaii wil aanschafleeftijd sigaretten verhogen naar 100 jaar

Hawaiiaanse democraat en spoedarts Richard Creagan oppert een wetsvoorstel voor het verhogen van de legale grens om sigaretten te kopen. De leeftijd, die nu 21 jaar is, zou per jaar een decennium omhoog gaan, tot in 2024 de sprong wordt gemaakt naar 100 jaar.

Creagan wil hiermee Hawaii tot de eerste staat maken die sigaretten in de ban doet. ‘We hebben een groep mensen die zwaar verslaafd is geraakt door een verschrikkelijk slechte industrie die mensen tot slaaf heeft gemaakt van een product waarvan ze weten dat het dodelijk is’, vertelt hij aan de Hawaii Tribune-Herald.

Creagan vergelijkt het verkopen van sigaretten met het legaal verkopen van zware medicijnen en drugs: ‘Mensen hebben daar ook geen directe toegang tot omdat dit verslavend is. Waarom maken we zoiets dodelijks als roken dan zo makkelijk te verkrijgen? In mijn ogen is dit veel verslavender en dodelijker dan zware medicijnen. Wij als overheid hebben de verantwoordelijkheid onze burgers hiertegen te beschermen.’

De belastinginkomsten die Hawaii nu verdient aan de verkoop van sigaretten is zo’n 100 miljoen dollar. De geleidelijke ban op tabak, mocht het wetsvoorstel aangenomen worden, geeft de staat de tijd om een andere bron van inkomsten te vinden. Het verbod zal niet gelden voor e-sigaretten, sigaren en pruimtabak. 

05/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...