Helft Caribische Nederlanders heeft overgewicht

Een op de zes inwoners van Caribisch Nederland (Saba, Bonaire, Sint Eustatius) rookt, een op de acht is een zware drinker en ruim zes op de tien heeft overgewicht. De helft van de mensen met overgewicht, heeft zelfs ernstig overgewicht.

Dat blijkt uit de Health Study die vorig jaar in Caribisch Nederland is uitgevoerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen roken en drinken veel minder dan mannen, maar hebben vaker ernstig overgewicht en bewegen minder. Van de vrouwen heeft 36 procent ernstig overgewicht (obesitas), van de mannen 26 procent. Op Sint Eustatius is het percentage vrouwen met obesitas het hoogst: 46 procent.

Alcohol en roken
Van de bewoners in Caribisch Nederland zegt 17 procent te roken. Slechts 2 procent rookt zwaar, gemiddeld minstens twintig sigaretten per dag. Vrouwen roken veel minder vaak dan mannen.Een op de acht inwoners van Caribisch Nederland drinkt zwaar. Van de vrouwen is dit 8 procent, van de mannen 17 procent. Vrouwen drinken op alle drie de eilanden minder alcohol dan mannen.

Bovenstaande resultaten zijn niet zuiver te vergelijken met de cijfers voor Europees Nederland, zegt het CBS. Wel kan geconcludeerd worden dat naar verhouding minder personen in Caribisch Nederland roken. Daarnaast komt ernstig overgewicht veel meer voor in Caribisch Nederland.

Datum 30/05/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...