De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Voor het eerst wordt er onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van matig alcoholgebruik onder jongeren. In samenwerking met de Hersenstichting en diverse universiteiten worden zo’n 1400 jongeren voor een langere periode gevolgd om de effecten op de lange termijn te meten.
Het onderzoek volgt jongeren in de leeftijd van acht tot zeventien jaar. Er zullen twee momenten worden vergeleken: het moment dat ze nooit alcohol hebben gedronken en het moment dat ze dat wel hebben gedaan. Hierdoor hopen de onderzoekers de gevolgen van alcoholgebruik voor de ontwikkeling van de hersens in kaart te brengen en te kijken of alcohol effect heeft op de cognitieve vaardigheden van pubers.
Tot nu toe is er vooral onderzoek gedaan naar de effecten van overmatig alcoholgebruik bij jongeren. Dit wordt het eerste grootschalige onderzoek naar de effecten van matig drankgebruik. De Hersenstichting steunt dit onderzoek; zij zien alcoholgebruik als één van de grootste bedreigingen voor de ontwikkeling van het puberbrein.
Datum: 12/05/2017
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.