Hersenonderzoek naar matig jeugddrinken

Voor het eerst wordt er onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van matig alcoholgebruik onder jongeren. In samenwerking met de Hersenstichting en diverse universiteiten worden zo’n 1400 jongeren voor een langere periode gevolgd om de effecten op de lange termijn te meten.

Het onderzoek volgt jongeren in de leeftijd van acht tot zeventien jaar. Er zullen twee momenten worden vergeleken: het moment dat ze nooit alcohol hebben gedronken en het moment dat ze dat wel hebben gedaan. Hierdoor hopen de onderzoekers de gevolgen van alcoholgebruik voor de ontwikkeling van de hersens in kaart te brengen en te kijken of alcohol effect heeft op de cognitieve vaardigheden van pubers.

Tot nu toe is er vooral onderzoek gedaan naar de effecten van overmatig alcoholgebruik bij jongeren. Dit wordt het eerste grootschalige onderzoek naar de effecten van matig drankgebruik. De Hersenstichting steunt dit onderzoek; zij zien alcoholgebruik als één van de grootste bedreigingen voor de ontwikkeling van het puberbrein.

Datum: 12/05/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...