Hersenvolume van vrouwen neemt af na langdurig drugsgebruik

Het brein van vrouwen reageert anders op drugsgebruik dan dat van mannen. Vrouwen die verslaafd zijn aan cocaïne hebben relatief weinig grijze stof in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor leertaken. Bij mannen is er geen verschil te zien.

In het onderzoek van de universiteit van Colorado werden hersenscans van 127 mannen en vrouwen onder de loep genomen. De helft daarvan was langer dan 15 jaar actief verslaafd geweest aan cocaïne of amfetamine. Uit de scans kwam naar voren dat deze vrouwen significant minder grijze stof in hun brein hadden dan degenen die niet verslaafd waren. Bij mannen bleef het gelijk.

De desbetreffende hersengebieden zijn betrokken bij leertaken, het ervaren van genot en het ophalen van herinneringen. Minder grijze hersenstof in die gebieden wordt ook geassocieerd met meer impulsiviteit. De ingevulde vragenlijsten zouden deze conclusies beamen.

Vrouwen beginnen gemiddeld genomen op jongere leeftijd met drugs als cocaïne en amfetamine. De wetenschappers hopen dat er meer onderzoek komt naar de verschillen tussen het brein van mannelijke en vrouwelijke drugsverslaafden, zodat ze uiteindelijk effectievere behandelingen kunnen ontwikkelen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...