Het Britse Lagerhuis heeft een wet aangenomen die verbiedt dat mensen geboren in of na 2009 sigaretten kunnen kopen. Ook Nederland heeft het doel dit te verbieden op weg naar een nicotinevrije generatie.

Het wetsvoorstel kwam op initiatief van de Britse premier Rishi Sunak. Dit voorstel verbiedt iedereen die geboren is op of na 1 januari 2009 ooit nog sigaretten te kopen. Het is aannemelijk dat ook het Hogerhuis (de Engelse Eerste Kamer) instemt met het voorstel.

Nicotinee
De Nederlandse overheid heeft als doel dat geen enkel kind in 2040 ooit nog zal roken en dat tegen die tijd minder dan 5 procent van de volwassenen rookt. Volgens Wanda de Kanter, longarts, gaan we dat gestelde doel niet halen. ‘We hebben nu te maken met een vape-epidemie onder jongeren. Vapes werken als een gateway naar sigaretten, een rookvrije generatie komt er op deze manier dus niet.’  Daarom is zij betrokken bij burgerinitiatief Nicotinee. Zij pleitten voor een verbod in 2030 op alle middelen waar nicotine in zit, voor kinderen die geboren zijn in het jaar 2012 en later. ‘Eigenlijk precies hetzelfde principe als in het Verenigd Koninkrijk. Zij waren er alleen eerder aan toe omdat daar minder kinderen roken. Dat maakte het een kleinere stap voor die generatie’, aldus de longarts.

Huidige maatregelen
Begin april werd in Nederland de prijs van sigaretten en tabak met zeven euro verhoogd. Sigaretten en tabak kosten hier nu rond de 25 euro. Ook verdwijnen deze spullen per 1 juli uit de supermarkten en in 2030 uit de tankstations. Hierdoor kan je straks alleen nog sigaretten en tabak halen bij tabakszaken. Dit is een greep uit maatregelen die de Nederlandse overheid nu doet. Maar De Kanter hoopt binnenkort met de handtekeningen voor het burgerinitiatief naar de Tweede Kamer te kunnen. ‘We zitten nu op 33.000 handtekeningen en we hebben er 40.000 in totaal nodig. Als we dit halen moet de overheid het serieus nemen.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...