Het rookbeleid zorgt voor zetelverlies

‘Roken is een verslaving die uit angst voor zetelverlies door de coalitie in stand wordt gehouden. De maatschappij betaalt hiervoor een hoge prijs: dodelijke ziekten, vroegtijdig overlijden, terugloop in arbeidsproductiviteit en enorme zorgkosten.’ Dat schreven longarts en voorzitter stichting Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter, en secretaris Rookpreventie Jeugd Frits van Dam in een opiniërend artikel in NRC next.

‘Angelique Berg, directeur-generaal Volksgezondheid bij het ministerie van VWS vindt dat er een offensief moet komen tegen roken. Maar afschrikwekkende afbeeldingen en voorlichtingen bij scholieren is niet de oplossing. Ze heeft het niet over het middel om tabaksgebruik tegen te gaan: verhoging van accijnzen. In Australië werd de prijs de afgelopen jaren flink verhoogd. Hierdoor daalde het percentage tot minder dan 15 procent. Een ander probaat middel tegen rookverslaving – verkoop tabak uitsluitend in speciaalzaken met een vergunning – stuit op heftig verzet van de lobby van supermarkten en tankstations.

Volgens de PVV en VVD kunnen mensen zelf de keuze maken of ze wel of niet roken. Ze bedenken niet dat als je eenmaal verslaafd bent je niets meer te kiezen hebt.  VVD’er Eric van den Burg denkt hier anders over dan zijn collega’s. Hij sluit zich aan bij het idee dat de prijzen van pakjes zeker een tientje duurder mogen worden. Verhoging van de tabaksaccijns zal de VVD twee tot drie zetels kosten en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.

Niet alleen bij de VVD, maar ook bij de PvdA kunnen de antitabaksmaatregelen leiden tot zetelverlies. Zelfs de tabakswoordvoerder, Marith Volp van de PvdA, pleit niet voor accijnsverhoging. Haar angst is begrijpelijk. Het is juist haar achterban – rokers met weinig inkomen – die het hardst getroffen worden bij de verhoging.

De gang naar de stembus lijkt nog ver weg, maar toch: wat moeten we stemmen als we de maatschappij en in het bijzonder kinderen tegen tabak willen beschermen? Het advies is simpel: stem op een partij met een stevige tabaksparagraaf in het verkiezingsprogramma.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...