Hoge Raad: soms toch vergoeding na ontslag door dronkenschap

Werknemers die dronken op hun werk verschijnen en daardoor op staande voet ontslagen worden, kunnen in gevallen van verslaving alsnog recht hebben op een ontslagvergoeding. Reden: verslaving is een ziekte.

Verslaving is een erkende ziekte en als je ziek bent, mag je niet ontslagen worden. Toch? Een verslaafde bevindt zich in een grijs gebied. In veel arbeidscontracten is namelijk opgenomen dat onder invloed op de werkvloer verschijnen, verboden is. Als iemand dat toch doet, kan dat een reden zijn tot ontslag.  Na ontslag volgt vaak een financiële vergoeding, tenzij je bijvoorbeeld bent ontslagen door 'ernstig verwijtbaar handelen'.

Hoge Raad
Afgelopen week deed de Hoge Raad een interessante uitspraak. De zaak gaat over een werknemer die in 1991 als magazijnbeheerder in dienst trad bij Dräger, een Zoetermeers bedrijf dat - ironisch genoeg - apparaatjes voor alcoholtests produceert. Het bedrijf heeft in de regels staan dat dronken of stoned op het werk verschijnen, niet mag. Na een waarschuwing in 2015, werd de werknemer in maart 2016 op staande voet ontslagen omdat hij toch dronken op de werkvloer stond. Hij eist vergoedingen van bij elkaar ruim €80.000. Omdat hij verslaafd is aan alcohol, zou hem geen of hooguit een gering verwijt kunnen worden gemaakt.

Verslaving is een ziekte
Bij de kantonrechter en het gerechtshof werd hij niet gehoord. Uiteindelijk belandden de partijen bij de Hoge Raad, die oordeelde dat de man wellicht toch recht heeft op een vergoeding, ook als het ontslag op staande voet uiteindelijk terecht blijkt te zijn. Daarom wordt door de Hoge Raad terugverwezen naar het Gerechtshof in Amsterdam.
Stefan Sagel, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, is advocaat van de werknemer: ‘De Hoge Raad bevestigt hiermee de redenering van enkele kantonrechters, die verslaving aan drank of drugs als een ziekte en niet als ernstig verwijtbaar gedrag aanmerken, zodat de werkgever toch een transitievergoeding moet betalen.’ Het is uiteindelijk de rechter die, op basis van adviezen van behandelend artsen en de bedrijfsarts, het definitieve oordeel velt of een verslaving als ziekte valt aan te merken en of het gedrag van de werknemer dat daardoor is veroorzaakt ernstig verwijtbaar is of niet.

Datum: 04/04/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...