Mensen met obesitas hebben een andere reactie op eten en een volle maag dan mensen met een gezond gewicht. Dit blijkt uit onderzoek van het AmsterdamUMC en de Amerikaanse Yale University.

Dertig mensen met een gezond gewicht en dertig mensen met obesitas (bmi van boven de dertig) deden mee aan het onderzoek. De deelnemers kregen bepaalde voedingsstoffen zoals glucose, vet of water, via een slangetje door hun neus in hun maag. Door middel van hersenscans keken de onderzoekers naar de verschillende reacties van de mensen met en zonder obesitas.

Verschillende hersenreactie
De resultaten van de scans laten zien dat beide groepen verschillend reageren op de stoffen. Bij de mensen met een gezond gewicht veranderde de hersenactiviteit in de gebieden waar het brein de eetlust regelt. Ook kwam er bij die groep dopamine vrij, dat geeft een fijn gevoel en is volgens de onderzoekers belangrijk voor een gezond eetgedrag. Bij mensen met obesitas zagen ze deze hersenactiviteit niet, ze registreren dus niet dat ze eten in hun maag hebben en kunnen zelf dus niet bepalen wanneer ze vol zitten. Dopamine kwam bij de mensen met obesitas ook niet vrij. De reacties in de hersenen van mensen met obesitas bleef nadat ze veel gewicht verloren hadden hetzelfde. Deze resultaten zijn belangrijk, omdat het laat zien dat mensen met obesitas niet hun eigen eetpatroon kunnen controleren. Zorg en begeleiding voor deze groep mensen om op een gezond gewicht te komen is dus erg belangrijk.

Vragen
‘Ons onderzoek toont aan dat mensen met obesitas een communicatiestoornis hebben tussen het maagdarmstelsel en de hersenen. Het vooroordeel is vaak dat mensen met obesitas niet genoeg discipline hebben om af te vallen. Maar, onder andere door dit onderzoek, begrijpen we steeds beter waarom afvallen zo lastig kan zijn voor deze mensen’, zegt Mireille Serlie, hoogleraar inwendige geneeskunde van het AmsterdamUMC. Het onderzoek roept bij Serlie en haar medeonderzoekers nog wel vragen op. Of mensen met obesitas bijvoorbeeld meer moeten eten om wel dopamine aan te maken en of het lichaam door verandering van de hersenen niet meer op een gewoon gewicht kan komen. Of er nog een vervolgonderzoek komt, is nog niet bekend.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...