Illegale fentanyl gevonden in pijnstillers van Prince

In de pijnstillers die de dood van Prince veroorzaakten, is illegale fentanyl aangetroffen. Dit hoogst verslavende middel is ongeveer honderd keer zo sterk als morfine. Vermoedelijk wist de zanger niet dat het middel in zijn pillen zat.

Prince is niet de enige: in de Verenigde Staten is fentanyl de oorzaak van een stijgend aantal fatale overdoses, onder meer doordat het wordt vermengd met heroïne of als zodanig wordt verkocht. Soms duikt de stof op in pillen met andere etiketten, waardoor gebruikers zich niet bewust zijn van de risico's. In 2013 en 2014 werden er ruim 700 fatale fenatyl-gerelateerde overdoses gemeld bij het Amerikaanse drugsagentschap DEA.

De synthetische drugs zijn afkomstig uit China. “Overzeese laboratoria in China produceren op grote schaal fentanyl en van fentanyl afgeleide stoffen en verkopen ze aan drugshandelaars in Mexico, Canada en de VS”, aldus de DEA. Ook bij medisch gebruik brengt het middel risico's met zich mee. "Patiënten die fentanyl gebruiken moeten geen fles wijn drinken of een tabletje extra nemen", zegt anesthesioloog Markus Klimek van het Erasmus MC in Rotterdam. "Bij foute toepassing is het een gevaarlijk middel en kan de ademhaling stoppen."

De pillen van Prince werden gevonden in een pot met een label voor hydrocodone, een pijnstiller die bij de drogist te koop is, aldus een bron van de Star Tribune die bij het onderzoek naar de dood van Prince betrokken is. De autoriteiten weten niets over de herkomst van de pillen. Volgens de bron van Star Tribune had Prince geen recept voor de middelen. In de krant wordt illegale fentanyl 'een nationale crisis' genoemd. Het middel is de oorzaak van een explosief stijgend aantal fatale overdosissen in de Verenigde Staten. Fentanyl wordt vaak gemixt met heroïne of verkocht als die drug.

Afgelopen week berichtte Lef Magazine al over de zorgwekkende opkomst van opioïde pijnstillers in Amerika.

Datum: 22/08/2016 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...