Rockbeest Joe Cocker is overleden. De 70-jarige Brit stierf op 22 december in Colorado aan longkanker. Cocker werd geboren in Sheffield waar hij als jonge man als pijpfitter werkte, maar hij speelde al vanaf zijn vijftiende in bandjes. Op 25-jarige leeftijd coverde hij de grote Beatle-hit With a Little Help from my Friends. In 1969 stal hij voorgoed de harten van het grote publiek op het legendarische Woodstock Festival.

In de jaren 70 raakte zijn carrière in het slob door een drank- en drugsverslaving. Hij zei daar zelf vorig jaar over in de Britse krant Daily Mail: ‘Er waren geen afkickklinieken in die tijd. Drugs waren er wel en ik dook er vol in. Het duurde jaren voordat ik alles weer op een rijtje had.’ Na tien moeilijke jaren stopte toch hij radicaal met drank en drugs en kon hij clean zijn muzikale loopbaan weer oppakken.

In 1983 nam hij met Jennifer Warnes het duet Up Where We Belong op, dat gebruikt werd in de film An Officer And a Gentleman. Het leverde hem een Grammy Award op. Andere bekende nummers van Cocker zijn: You Are So Beautiful en You Can Leave your Had on. Joe Cocker bracht in totaalveertig albums uit. Voor zijn bijdrage aan de Britse muziekindustrie werd hij in 2008 officieel geridderd op Buckingham Palace. Hij werd  gezien als een van de grootste muziekhelden in Groot-Brittannië.

De laatste jaren van zijn leven bracht hij door op zijn boerderij Mad Dog Ranch in Colorado in de Verenigde Staten. Hij genoot er van de rust; hij ging vissen en maakte lange wandelingen. Cocker maakte nog wel muziek, zijn laatste plaat Fire it Up stamt uit 2012.

Kijk hier een van de mooiste uitvoeringen van With A Little Help From My Friends

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...