Ruim een op de acht volwassenen ervaart negatieve gevolgen doordat een naaste alcohol drinkt, zoals agressie, een ongeluk of een ruzie. Dit meldt het Trimbos-instituut in hun nieuwe factsheet Alcoholschade in Nederland.

Het instituut heeft een factsheet gepubliceerd wat de maatschappelijke gevolgen zijn van alcoholgebruik in Nederland. Zo ervaren mannen vaker agressie, ruzie en vernielingen wanneer ze benaderd worden door personen die alcohol hebben gedronken. Vrouwen ervaren vaker een vervelende (seksuele) benadering. De jongvolwassen populatie (tussen de 18 en 29 jaar) hebben de meeste gevolgen, omdat zij zich vaker in een situatie bevinden waar alcohol wordt gedronken.

Over wat de invloed van alcohol is op naasten, is minder onderzoek bekend. Een op de twintig automobilisten geeft toe onder invloed van alcohol te rijden. Het aantal verkeersongevallen waar alcohol in het spel is, is de afgelopen jaren toegenomen. Ook speelt alcohol een toenemende rol in geweld. Hoe vaak het een rol speelt bij huiselijk geweld en groepsgeweld is onbekend. Wel wijst onderzoek uit dat bij seksueel- en uitgaansgeweld vaak alcohol en/of drugs is gebruikt. Het factsheet van het Trimbos-insituut geeft geen compleet beeld van de omvang, aard en ernst van alcoholschade in Nederland. Dit komt omdat niet alles wordt geregistreerd en gemonitord. Wel is duidelijk dat alcoholgebruik breed in de maatschappij zorgt voor kosten en zorg. Het instituut hoopt dat betere monitoring en registratie in de toekomst systemisch wordt vastgelegd voor meer inzicht op de negatieve gevolgen van alcoholgebruik in de maatschappij.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...