Invoering suikertaks vermindert suikergebruik

De zogenaamde sugar tax op frisdrank die deze maand in Groot-Brittannië van kracht ging, is onverwacht snel een succes.

Om de consumptie van suiker terug te dringen, verhoogde de Britse overheid de belasting op suikerhoudende frisdrank. Als reactie voegden producenten minder suiker aan hun frisdrank toe.
Sinas werd door de suikertaks 20 procent per liter duurder, cola en energiedrank 25 procent. Frisdranken die minder dan 5 gram suiker per 100 milliliter bevatten en fruitdrank zonder toegevoegde suiker zijn vrijgesteld van de taks.

Strijd tegen obesitas
De opbrengst van de suikertaks, waarschijnlijk zo’n 300 miljoen euro per jaar, gaat naar het ministerie van Onderwijs. Deze gebruikt het bedrag in hun strijd tegen obesitas, bijvoorbeeld door meer gymlessen te geven. Britse kinderen zijn de op één na zwaarsten van Europa.
De Britse regering vond de suikertaks lange tijd een betuttelende maatregel, maar kon er niet meer omheen aangezien inmiddels 1 op de 3 Britten te zwaar is. De gemiddelde Britse tiener krijgt jaarlijks een hoeveelheid suiker binnen die gelijk is aan de inhoud van een badkuip, aldus de Britse minister van Volksgezondheid.

Suikertaks in Nederland
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) zei afgelopen februari tegen NRC een suikertaks in Nederland  ‘niet uit te sluiten’, maar vooralsnog is er geen concreet voorstel. Blokhuis zegt te hopen dat consumenten zelf gezondere keuzes maken.

17/04/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...