Jong en obees? Eerder dood

Wetenschappers waarschuwen jonge zwaarlijvige vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat zij later een grotere kans hebben om te overlijden aan een hartstilstand, ook als ze later het overtollige gewicht al kwijt zijn.

Overgewicht of substantiële gewichtstoename kan een opbouwend effect hebben op het risico om later aan een hartstilstand te overlijden. Dit risico kan niet meer ‘gewist’ worden door op latere leeftijd flink af te vallen.

Wetenschappers volgden voor dit onderzoek 72.484 gezonde vrouwen van 1980 tot 2012. Hierbij werd onder andere gekeken naar hun lengte en gewicht. In deze 32 jaar zijn er 445 vrouwen overleden aan een plotselinge hartstilstand, 1286 vrouwen leidden aan fatale hartziekten en in 2272 gevallen was er sprake van een hartaanval zonder fatale afloop.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen met overgewicht - BMI van 25 tot 30- of obesitas - BMI van 30 of hoger- 1.5 keer zoveel risico hebben op een hartstilstand in de twee  jaar nadat het BMI hoog gemeten is dan vrouwen met een gezond BMI.
Achttienjarigen die tijdens de start van het onderzoek obesitas hadden, hadden dat verhoogde risico tijdens de hele looptijd van het onderzoek.

Dr. Stephanie Chiuve, leidster van het onderzoek: ‘bijna driekwart van de vrouwen die overleden aan een hartstilstand, was volgens de oude richtlijnen over BMI niet in gevaar. We moeten betere preventiemaatregelen nemen zodat we een fatale hartstilstand onder de gehele populatie kunnen verminderen.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...