Jonge drinkers willen méér

Kinderen die tussen hun 9e en 12e al ooit alcohol dronken, hebben het ‘voornemen’ dit op latere leeftijd ook te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen onder ruim 5000 Vlaamse scholieren in die leeftijdscategorie. 38 procent van de kinderen blijkt desgevraagd al ooit alcohol te hebben gedronken.

Kinderen die al ooit dronken, hebben volgens de onderzoekers duidelijk meer intentie later te gaan drinken, in vergelijking tot kinderen die nog nooit gedronken hebben. 26,6 van de ‘drinkers’ geeft aan later ook te zullen drinken, terwijl dat bij de niet-drinkers 8,7 procent is.
Guido van Hal, medisch socioloog en professor aan de Universiteit van Antwerpen, stelt daarbij dat (hoewel vaak anders gedacht) jongeren op die leeftijd kennis laten maken met alcohol, dus geen effectieve preventieve strategie is.

Van alle ondervraagden zegt 16,1 procent later te zullen drinken, 55 procent houdt het op ‘misschien’. Bovendien dacht 45 procent dat veel klasgenoten ook al eens alcohol hadden gedronken. Opvallend is dat die ‘overschatters’ ook vaker aangaven op latere leeftijd te zullen drinken. Van Hal: ‘Hier liggen preventiemogelijkheden, door informatie te verspreiden over de werkelijke situatie, want de jongeren blijken hier te kopiëren wat men denkt dat anderen doen en de sociale normen zijn.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...