Jonge Nederlanders hoog in lijst drugsgebruik Europa

Jonge Nederlanders gebruiken relatief veel drugs vergeleken met andere Europeanen. In de leeftijdsgroep 15-34 jaar was het gebruik van xtc (mdma) en amfetamine in 2015 het hoogste in Europa.

Dat blijk uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Voor het eerst zijn daarin landenrapporten opgenomen.Wat betreft cocaïne- en cannabisgebruik staat Nederland tweede en zesde op de ranglijst.

Gemiddeld 6,6 procent van de mannen en vrouwen van 15 tot 34 gebruikte xtc, fors meer dan nummer twee Ierland (4,4 procent). Van de mannen in die leeftijdsgroep was dat in Nederland zelfs 8,5 procent. Ook in het amfetaminegebruik (ruim 3 procent) is het verschil met de nummer twee, Estland, groot.

Verder stijgt het aantal drugsrelateerde sterfgevallen. In 2015 waren dat er 8.441 in de onderzochte landen, zo'n 6 procent meer dan een jaar eerder. Wat betreft het aantal drugsdoden staat Nederland in de middenmoot, met ruim zestien per miljoen inwoners.

 Datum: 06/06/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...